Get Adobe Flash player


Varicele sunt dilatari permanente si patologice ale venelor superficiale de la nivelul membrelor inferioare (vena safena mare=interna, vena safena mica=externa) care apar in momentul in care valvele situate din loc in loc in interiorul venelor sunt incontinente, afectate, si nu mai permit curgerea sangelui doar intr-un singur sens, spre inima.

Factorii favorizanti ai aparitiei bolii varicoase: ortostatismul prelungit, efortul muscular intens si prelungit, mai ales efortul brusc, brutal, caldura si umiditatea excesiva, obezitatea, deregleri hormonale, traumatisme de la nivelul membrelor inferioare, mostenirea genetica. Evolutia bolii este lenta, de cele mai multe ori fara dureri, motiv pentru care pacientii se prezinta la medic foarte tarziu, dupa 10-15 ani de evolutie, cand au aparut déjà complicatiile si interventia chirurgicala este mult mai dificil de efectuat.

Lucrul cel mai important de stiut este ca varicele se pot vindeca. Netratate in timp util, primii doi- trei ani de la aparitie, varicele pot evolua spre forme complicate: tromboflebita superficiala varicoasa (varicoflebita)-coagulare a sangelui in interiorul venei varicoase, tulburari trofice cutanate- ce merg de la modificari de culoare ale tegumentului pana la aparitia ulcerului varicos, ruptura varicelor cu aparitia unei hemoragii masive. Toate aceste complicatii se pot evita prin tratareamentul aplicat la timp. Aproape toate tipurile de varice se pot trata astazi ambulator cu rezultate optime atat din punct de vedere cauzal, cat si estetic.

Procentul de recidiva dupa majoritatea terapiilor este intre 3 si 5 % la circa 7-10 ani de la interventie, dar, avand in vedere caracterul minim invaziv al terapiei, se poate repeta tratamentul pentru completarea rezultatelor primei operatii.


Complicatii

Daca tratamentul chirirgical nu se s-a efectuat in timp util (primii doi-trei ani de la aparitie) varicele de la picioare evolueaza spre forme mai complicate.

Tromboza venoase superficiala (tromboflebita varicoasa sau varicoflebita). Aceasta consta in coagularea intravasculara a sangelui din interiorul unui pachet varicos sau a trunchiului venos principal dilatat excesiv. 

Tulburarile trofice cutanate. Aceste tulburari se instaleaza treptat si cuprind m ai multe stadii evolutive, cu leziuni caracteristice la nivelul pielii piciorului afectat. Astfel de leziuni pot fi: modificarea culorii pielii (de la roz-rosu la brun maroniu), umflaturi care provoaca mancarimi, gamba care capata duritatea gipsului sau ulcer de gamba (situat de obicei pe fata interna a gambei). Ulcerul varicos este trenant, greu caracterizabil. Foarte frecvent, acesta se infecteaza si se extinde. 

Fistula venoasa interna. Aceasta se produce prin ruptura unui pachet varicols, determinand o hemoragie masiva. Singura solutie in acest caz este interventia chirurgicala.